Had a jiné povídky - Merhaut, Josef, 1863-1907 (Městská knihovna v Praze, 2023)
Původní povídková sbírka z roku 1892 z pera autora, který se stal významnou osobností zejména brněnského kulturního života. Titulní povídka sbírky vypráví příběh naivní venkovské dívky, která prožije osudový střet s cynismem městského světa. Stejně jako ostatní čtyři povídky je zasazena do Brna na sklonku 19. století - do města, pro jehož kulturní rozvoj se Josef Merhaut ve své době stal jednou z vůdčích a rozhodujících osobností.