Hrst ironie a satiry - Opolský, Jan, 1875-1942 (Poezie, 2022)
Sbírka veršů z roku 1911, v níž se neprávem opomíjený a téměř již zapomenutý český básník Jan Opolský kriticky vyjadřuje k dobové společenské a politické situaci. Titul tentokrát více než zřetelně napovídá, že obsahem autorovy sbírky se stanou především básnické glosy, rozebírající stav tehdejší společnosti. I když si autor ponechává své stylistické a jazykové prostředky, mění se jeho řeč. Stává se útočnou i výsměšnou deklarací, která svou výbojnou mluvou doráží na katolickou církev, rozebírá různé politické či ekonomické situace či se vysmívá zkostnatělým, omezeným a mnohdy i nabubřelým šosáckým názorům. "Naivní, jasný je to život, jaký vedem dneska, / prostě námi pochopena tvářnost světa hezká, / harmonicky vyrovnán je volný kosmos celý, / zrodí-li se v těchto místech okurky a zelí, / brambor na stůl středních stavů, pro dobytek řepa, / zdejší život symfonie je pak velkolepá."