Román o věrném přátelství Amise a Amila - Zeyer, Julius, 1841-1901 (Městská knihovna v Praze, 2022)
Román, vycházející ze středověkého francouzského eposu z 13. století, staví svoji zápletku na kontrastu křesťanského světa, zobrazeného prostřednictvím rytířské středověké Francie a mariánského kultu, a temného pohanského severu. Román vypráví o osudovém přátelství dvojníků. Autor při zpracování základního tématu využil nordické pohádky a křesťanské legendy, které spojil formálními postupy pohádek. Idea díla, vycházející z rytířských vlastností a věrného přátelství obou hrdinů, připomíná, že základní lidské ctnosti by měly být cílem každého života bez ohledu na čas a prostor.