Báječná léta pod psa - Viewegh, Michal, 1962- (Současná česká próza, 2022)
Román je autobiograficky laděným obrazem generace, která byla vychována a celý dosavadní život prožila v totalitním režimu. Formou smutné grotesky a s velkou dávkou ironického nadhledu líčí autor situaci rodiny, která se odmítla zařadit do šiku nemyslících konzumentů a po svém se snažila čelit dusivé dobové atmosféře. Se smyslem pro absurdní komiku psaný příběh rodiny bezpartijního ekonoma a právničky, kteří se po srpnu 1968 odstěhovali na venkov, aby se vyhnuli následkům normalizace. Brzy zjistí, že se mýlili a že i na maloměstě se musejí uchýlit k nejrůznějším trikům, aby si mohli zachovat své přesvědčení a zároveň zajistit snesitelnou existenci. Vtipně, bez patosu a sentimentality podává autor svědectví o době a jejím dopadu na charaktery lidí.