Cesta do středu Země - Verne, Jules, 1828-1905 (Městská knihovna v Praze, 2022)
Klasický dobrodružný román francouzského autora popisuje dramatické příhody neobvyklé výpravy vedené německým vědcem na Islandu v druhé polovině 19. století. Německý profesor Otto Lidenbrock objevil v roce 1863 starý dokument, v němž islandský alchymista ze 16. století zašifroval svou zprávu o sestupu do středu země. Svérázný vědec se rozhodne jít v jeho stopách spolu se svým synovcem a zkušeným islandským lovcem. Dobrodružná výprava začíná v kráteru islandské sopky a než se šťastně uzavře, vystaví její účastníky řadě dramatických a nebezpečných příhod.