Anna Kareninová. - Tolstoj, Lev Nikolajevič, 1828-1910 (Klasická světová próza, 2022)
Slavný psychologický román ruského klasika v rámci příběhu tragické lásky provdané ženy řeší mnoho závažných problémů ruské společnosti devatenáctého století. Díl první. Dějovou náplní rozsáhlého románu je tragická milostná historie mladé ženy z vyšší ruské společnosti, která dala svému vášnivému milostnému vzplanutí k mladému šlechtici přednost před pokojným rodinným životem a nesmazatelně se tak provinila proti panujícím společenským konvencím. Za svůj osudový krok platí společenskou izolací, ztrátou osobnosti a posléze i životem. Intimní psychologický příběh je ve svém vyústění výrazem autorova humanisticky motivovaného protestu proti konvencemi vynucované ztrátě lidské individuality i proti soudobé společnosti, která se zcela odcizila svému lidskému smyslu. V koncepčně promyšlené knize uplatnil autor metodu lyrických klíčových pasáží a symbolických leitmotivů, kterými předznamenal některé postupy pozdější symbolistické prózy.