Bílá velryba - Melville, Herman, 1819-1891 (Světová próza v českých překladech, 2022)
Napínavý dobrodružný příběh ze života lovců velryb v 1. polovině 19. století se odehrává na palubě americké velrybářské lodi Pequoda. Nebezpečný lov na bájnou bílou velrybu končí tragicky, zdecimováním lodní posádky a smrtí kapitána lodi, pro něhož ulovení bílé velryby bylo naplněním vlastního životního cíle, pro něhož obětoval loď i lidské životy. Autor (1819-1891), spisovatel romantické éry americké literatury, vytvořil touto knihou vzrušující prozaický epos o lidském důmyslu, odvaze a neústupnosti, o hrdinství prostých lidí, osvědčovaném v namáhavém a nebezpečném zaměstnání.