Divoké povídky - Haussmann, Jiří, 1898-1923 (Městská knihovna v Praze, 2022)
Soubor drobných próz se satirickým nábojem a častými fantastickými náměty, poprvé vydaný roku 1922. Jiří Haussmann se i přes velmi krátký čas, který mu byl vyměřen, stal jedním z klasiků české literární satiry a parodie. Sbírka Divoké povídky, vydaná ještě za autorova života, obsahuje krátké prózy, jež lze zařadit mezi humoresky, fejetony či povídky. Vyznačují se nápaditými satiricko-alegorickými náměty, pro něž mladý autor sahal často i do oblasti fantastického či utopistického žánru.