Občanská válka : politické verše - Haussmann, Jiří, 1898-1923 (Poezie, 2022)
Básnická sbírka českého spisovatele a fejetonisty obsahuje výbušné satirické verše s politickým zabarvením, které mapuji společenskou atmosféru dvacátých let minulého století. Jak je pro něho typické, i v tomto souboru se Jiří Haussmann podobně jako v "hanlivých zpěvech" zabývá děním na politické scéně první republiky. Jeho útočné, dravé a ostré polemiky se ovšem mnohdy rozpouštějí v sarkastickém duchu, takže variace na občanskou válku se uskutečňuje spíše v alkoholickém soupeření, po němž "ledakdo, lihem raněn, padl na bojišti". V Haussmannových verších jsou karikovány skutečné postavy společenského života, objevují se zde například Karel Kramář, Alois Rašín nebo spisovatel Viktor Dyk. Je tu i "štvanice na materialismus", parodie na vlasteneckou legendu nebo dokonce zesměšňování církve i senátorů. Charakter a vyznění této sbírky dokumentuje třeba toto úsečné podobenství ve tvaru čtyřverší: "Ne, my nejsme šovinisté; / hájíme jen právo čisté. / - Nejsem osel, na mou duši, / to mám jen tak dlouhé uši".