Mrchopěvci - Křesadlo, Jan, 1926-1995 (Městská knihovna v Praze, 2023)
Originální román je variací na motivy degenerace, znásilňování a prostituce.Tyto jevy jsou v autorově pojetí metaforou nelidského stalinského režimu v padesátých letech. Román byl počátkem osmdesátých let objeven Josefem Škvoreckým v Torontu a v roce 1984 vydán, poté vyšel v roce 1990 ve čtvrtém čísle revue Bestseller v Praze. Jan Křesadlo v něm (jako v mnoha jiných knihách) čerpal ze svých odborných zkušeností – v Praze pracoval jako psycholog na ambulanci pro sexuální deviace. V panoptikálním obraze padesátých let zde chování sexuálních deviantů odráží zvrácenost totalitní doby.