Mír : komedie o čtyřech obrazech - Aristofanés, asi 445 př. Kr.-asi 386 př. Kr. (Městská knihovna v Praze, 2022)
Komedie jednoho z nejznámějších antických dramatiků, reagující na Peloponéskou válku. Hrdinou komedie o čtyřech obrazech je athénský vinař Trygaios, jenž se na zádech obřího chrobáka vydá na samotný Olymp, aby u Dia orodoval za ukončení války. Dosáhnout pochopení nebešťanů však nebude snadné a ne každému by byl mír po chuti. Aristofanův satirický osten míří adresně i do nejvyšších pater tehdejší athénské politiky... První uvedení Míru na Dionýsiích roku 421 před Kristem jen o několik dní předcházelo skutečnému pokusu o ukončení války, tzv. Níkiovu míru.