Gilgameš : starobabylonský epos - Stiebitz, Ferdinand, 1894-1961 (Městská knihovna v Praze, 2022)
Nejvýznamnější literární dílo starověkého Předního Východu, jehož text se zachoval v ninivské knihovně asyrského panovníka Aššurbanipala. Gilgameš je legendárním panovníkem sumerského města Uruku, který, sužován strachem z konečnosti lidského života, marně usiluje o získání nesmrtelnosti. Teprve po mnoha útrapách pochopí, že věčná památka člověka může přetrvat pouze v díle, které tu po sobě zanechá. Konečná podoba tohoto babylonského eposu se zrodila v dlouhém vývojovém procesu, na jehož počátku stály jednotlivé sumerské epické básně.