Člověk. - Benešová, Božena, 1873-1936 (Městská knihovna v Praze, 2022)
Románová prvotina B. Benešové, napsaná v letech 1914-1919, se filozoficky zamýšlí nad otázkami, bolestmi i zmatky lidského života. Hlavním dějištěm románu je slovácká dědina, v níž se splétají rodinné a společenské osudy skupiny bývalých kolegů ze studií. Mezi ně se vmísí životní osud hrdiny románu, nadaného hudebníka Cyrila Trojuše, jenž se odhodlal rozbít své nezdařené manželství a lásku nachází u Marie Berylové, jež byla nevěstou jeho přítele. Vztah však končí smrtí Trojuše, který se obětuje za záchranu kdysi nemilovaného dítěte po první ženě.