Země Noc - Kremlička, Vít, 1962- (Poezie, 2022)
Svazek obsahuje verše a krátké prozaické texty významného českého básníka Víta Kremličky, které vznikaly a byly napsány v letech 2002-2004. Kremličkův nový soubor je rozdělen do čtyř oddílů, v nichž podstatnou úlohu hraje jeho specifická poetika. Autor umí napsat své texty s mimořádně osobitou licencí: zároveň tak svěřuje důležité místo nadsázce či poměrně bizarnímu ději, který je záměrně rozveden do téměř burleskních zápletek. I když v první části volí autor přece jen poněkud závažnější témata (jedna báseň je dokonce věnována památce historika a publicisty Záviše Kalandry), na dalších stránkách nezadržitelně směřuje k mnohem volnějším námětům i stylistickým variacím. Druhá kapitola proto má poněkud nevázaný, lehce erotický obsah, ve třetí pak autor představuje v několika příhodách komisaře Šídla, jenž cestuje za svými případy do Číny, Tibetu, Kurdistánu nebo dokonce i do vesmíru. Samotný závěr pak umožňuje autorovi, aby se břitkým, až "havlíčkovským" jazykem zamyslel nad současnou situací na Kubě.