Nouzové zastavení času - Murrer, Ewald, 1964- (Poezie, 2022)
Sbírka českého básníka a publicisty obsahuje verše, v nichž dominuje smysl pro náznak drobné epické zápletky. Základ Murrerova dosavadního básnického díla vznikl zhruba v devadesátých letech 20. století. V této sbírce se autor vrací na literární scénu po delší pauze jako tvůrce zkušenější, poučenější i kultivovanější. Jeho reflexe se mění v řadu veršů, v nichž se základním stavebním kamenem stává náznak dějové zápletky: jakoby Murrer cítil niternou potřebu občas stisknout onen pomyslný vypínač, jenž navodí "nouzové zastavení času" a zároveň s sebou přinese konturu malé epizody. Ta se objevuje prakticky neustále, ať už v úvahách, myšlenkách nebo vzpomínkách, jež jsou většinou podány se silným lyrickým zaujetím. Atmosféru i vnitřní napětí veršů se autor pokouší zesílit i postavou vypravěče, jenž nás téměř celou sbírkou provází: právě jeho přítomnost dodává veršům punc opravdovosti i závažnosti.