Kalendář šestého smyslu - Antošová, Svatava, 1957- (Poezie, 2022)
Pátá sbírka výrazné české básnířky Svatavy Antošové, pro kterou našla inspiraci v patafyzickém kalendáři Alfréda Jarryho. Sbírka Svatavy Antošové byla napsána již počátkem osmdesátých let, kdy autorka působila v teplickém Patafyzickém studiu, svého oficiálního vydání se však dočkala až téměř po uplynutí patnácti roků. V třinácti básnických číslech (plus jednom dovětku) autorka reaguje na specifická pojmenování měsíců v patafyzickém kalendáři Alfréda Jarryho, jež vzbuzovala určité sexuální představy. Tyto motivy se pak básnířka pokusila zpracovat víceméně surrealistickým způsobem, čímž se jí podařilo ve výsledném tvaru zkomponovat niterné texty mimořádné kvality. Uhrančivou poetikou jsou zde zpracovány například ztráty iluzí, pocity čistoty či špíny, zmar iluzí a ideálů, frustrace z nedostatku porozumění, ale i přítomnost smrti, která rovněž (ač si to málokdo chce připustit) s erotikou úzce souvisí.