Ze země hvězd, pruhů a dobrodruhů - Henry, O., 1862-1910 (Městská knihovna v Praze, 2022)
Soubor povídek proslulého amerického humoristy přelomu 19. a 20. století. Z mohutného povídkového díla O. Henryho byla sestavena dlouhá řada výborů. Tento se vyznačuje pestrostí a rozmanitostí námětů. S typickým ironickým nadhledem tu autor nahlíží do různých zákoutí dobového amerického života a vypráví o bankéřích a burziánech, podnájemnících a jejich domácích, o newyorských mrakodrapech, divadle, rodinných historiích, armádních důsojnících, Indiánech a mnohém jiném. Povídky přeložil svérázný spisovatel a básník Josef Mach.