Zázračná madona - Arbes, Jakub, 1840-1914 (Městská knihovna v Praze, 2022)
Jedna z nejtypičtějších ukázek Arbesova romaneta, romanticko-realistické novely s tajemným motivem, jejíž děj se točí kolem medailonku s obrázkem překrásné Matky Boží. Příběh s romantickým motivem smrtonosné krásy se odehrává už od dětských let mezi vypravěčem a křehkou dívkou jménem Ismena. Do Ismenina tragicky předznamenaného osudu v klíčových momentech zasahuje její medailonek s vyobrazením nebesky krásné Madony.