Můj přítel - vrah : studie patologická - Arbes, Jakub, 1840-1914 (Městská knihovna v Praze, 2022)
Psychologicko-kriminální próza je jednou z ukázek Arbesova specifického žánru - romaneta. Vypravěč detailně popisuje osobnost svého dávného spolužáka Rypoty, jenž ho jednou nečekaně navštíví. Vyprávění vykresluje Rypotův rozporuplný charakter a až romantickou hypersenzitivitu, zároveň se postupně odkrývá zápletka v jeho rodině, jež vede až k násilné smrti, za niž má být odsouzen právě Rypota...