Il divino Boemo - Arbes, Jakub, 1840-1914 (Městská knihovna v Praze, 2022)
Životopisná povídka o italských úspěších českého skladatele Josefa Myslivečka. V povídce Il divino Boemo (Božský Čech) složil Jakub Arbes hold Josefu Myslivečkovi, českému skladateli doby pozdního baroka, jenž si své hudební vavříny vydobyl přímo v kolébce evropské opery, v Itálii. Autor se zaměřuje na poslední období Myslivečkova života a nevyhnul se mnoha faktickým nepřesnostem, v čele se samotným titulem - skutečnému Myslivečkovi v Itálii přezdívali střízlivěji "il Boemo", tedy jen "Čech". Povídka se stala předlohou k libretu opery Stanislava Sudy i jedním z podkladů pro scénář k filmu Il Boemo z roku 2022.