První noc u mrtvoly : nocturno - Arbes, Jakub, 1840-1914 (Městská knihovna v Praze, 2022)
Romaneto, v němž mladá jeptiška při nočním bdění u zemřelé dívky rekapituluje svůj život, aby nakonec dospěla k překvapivému odhalení. Celý děj se odehrává během jedné noci, kdy má mladá řádová sestra za úkol bdít na modlitbách u zemřelé dívky. Úvahy nad tragickým osudem dívky, jež se zabila sama před svým svatebním obřadem, vedou jeptišku ke vzpomínkám na svůj vlastní příběh nenaplněné lásky, který skončil odchodem do kláštera. Zvědavost ji nakonec přiměje nahlédnout do dívčina dopisu na rozloučenou. Ten však pro ni skrývá šokující zjištění...