Zloděj z Bagdadu - Biebl, Konstantin, 1898-1951 (Poezie, 2022)
Soubor veršů významného českého básníka, poprvé publikovaný roku 1925. Ve sbírce, jež byla věnována jeho zemřelé přítelkyni, doznívají ještě tóny poetismu, ale přítomny jsou i fantaskní prvky, stále více se rozvíjející obraznost i sklony k mnohdy anekdotickému zakončení básnického čísla. V souboru se rovněž projevuje i Bieblova záliba v exotice. Jak naznačuje samotný název, autora inspiruje prostředí Orientu, jeho vůně, flóra i fauna. Jsou tu obrysy pralesa, pestře zbarvení ptáci, ale i sloni či gazely. Útlá sbírka přináší jak smutné motivy čerpající z definitivního rozloučení s milovanou dívkou, v nichž benátská zrcadla a šperky odrážejí bolest nenaplněné lásky, tak i na druhé straně až romanticky zjitřené představy, ze kterých dýchají zlaté bagdádské poklady.