Cesta kolem světa za osmdesát let - Bořkovcová, Hana, 1927-2009 (Městská knihovna v Praze, 2022)
Příběh skupiny dětí z jedné třídy a staré babičky, která velice chápavě sleduje zpovzdálí jejich problémy a snaží se dát jejich uvažování správný směr. Hrdinou románu s detektivní zápletkou, vyprávějícím o dospívajících dětech, je žák osmé třídy, kterému náhlý úraz zmaří plány na daleké cesty a archeologické výzkumy a který s pomocí své babičky řeší vztah ke svému kamarádovi a spolužačce, jež není na jeho úrazu bez viny.