Přízraky - Děžinský, Milan, 1974- (Poezie, 2022)
Čtvrtá sbírka současného českého autora střední generace obsahuje verše, které navazují na osobitou poetiku jeho předcházející sbírky "Slovník noci". Děžinský zároveň patrně definitivně potvrdil orientaci k lyrické výpovědi, která se tak stává základním stavebním kamenem jeho poetiky. I když v jeho verších stále nacházíme určitá existenciální stanoviska, jsou vyslovována s obrazností, která už v sobě nese smysl pro zklidnění i trvalé zakotvení. A to i přesto, že autorovo vyjádření si i nadále podrželo své hlavní motivy: Děžinský je třeba fascinován hemžením hmyzu pod kameny, v textech se vůbec často objevuje scéna, která má blízko ke hnití či trouchnivění. I proto jsou jeho oblíbenými rekvizitami nerůznější dutiny, rozpadající se krovy a trámy nebo vyvrácené stromy a pařezy. Okamžiky a chvíle zániku lze tedy z Děžinského poezie cítit neustále, avšak zároveň můžeme tyto "přízraky" považovat i za nedílnou součást života, neboť k němu patří svou nezpochybnitelnou přítomností, jež je však pro člověka někdy až příliš bolestná.