Škvár - Jandourek, Jan, 1965- (Městská knihovna v Praze, 2022)
Hrdina, mladý spisovatel, se natruc literárním kritikům pokouší napsat čirý literární škvár. V autentickém prostředí české společnosti se mladý autor poté, co zjišťuje nevelký zájem o své vážně míněné literární dílo, snaží napsat dokonalý literární škvár, určený pro "čtenářky nakladatelství Ivo Železný". Popis "tvůrčího procesu", pohnutek, které hrdinu k napsání dané pasáže vedly, úvah, které psaní vyvolalo a boje s touhou napsat přeci jen "závažný existenciální román", jsou částečně vtipně ironickým líčením naší literární scény (se zaměřením na prostředí křesťanské), částečně literárním vypořádáním se s některými (rozšifrovatelnými) postavami a situacemi této scény. Sledováním peripetií jeho života, jeho názorů a hovorů i vztahu s jeho dívkou jsme rovněž provázeni peripetiemi sepisovaného "škváru", který nás tak autor nechává "vychutnat" až do konce, aniž bychom otevírali svazek červené knihovny...