Vražda je krásná - Jandourek, Jan, 1965- (Městská knihovna v Praze, 2022)
Vraždy, mystéria, ztroskotání na pustém ostrově, revoluce, únos, nesmrtelnost - s tím vším si pohrává detektivka z nejisté budoucnosti. Detektivní příběh, zasazený do kulis poloviny 21. století, jehož hrdinou je spisovatel detektivek, je rámcem pro vtipný, břitký společensko-kritický román, v němž autor těží ze svých znalostí teologických, sociologických, politologických i ze zkušeností s komunitou spisovatelskou a novinářskou. V této knize pracuje stále s principy klasické detektivky - příběh má uzavřený okruh podezřelých a motivů, všímavého detektiva a nakonec i nečekanou pointu. Avšak obětí je lékař, který objevil princip (téměř) nesmrtelnosti. Takže více než o chycení vraha v poměrně nedaleké budoucnosti jde o současný stav společnosti a o intelektuální hru s etickými i politickými souvislostmi nezvládnutí technologií vědy, víry i vlády. To vše ovšem zábavnou, čtivou formou.