Každá věc ať dospěje na své místo - Richterová, Sylvie, 1945- (Městská knihovna v Praze, 2022)
Román o osudech lidí, na nichž se podepsal komunistický režim u nás. Sleduje autorka objektivní historická fakta, anebo spíše subjektivní zlomy života jednoho člověka? Jedno se prolíná do druhého podle nelogického, lehce snového uspořádání, které dává látce světa především osobní vzpomínání. Vypravěč - emigrant, který před komunistickým režimem u nás utekl do Itálie - nevypravuje jenom příběh svůj, ale také příběh konfidenta, se kterým byl jeho osud spojen, potom také příběh své ženy Marie a do jeho vypravování se dostává i mnoho dalších příběhů jiných lidí, bez jejichž popsání, jak cítí, by obraz jeho života nebyl úplný. Také prostorově je román široce rozkročený; čtenář se chvíli pohybuje v Římě, pak se přemístí do Brna, pak zase do Prahy... Díky autorčině mistrovství se ale v proudu vypravování nikdy neztratí a nezabloudí.