Bláznův kabát - Fahrner, Martin, 1964- (Městská knihovna v Praze, 2022)
Román, sestavený z krátkých útržků vyprávění, zobrazuje osudy různých postav v posledních desetiletích 20. století a jejich těžké cesty za nalezením vlastního místa ve světě, ale podává skrze ně i výmluvný obraz doby a jejích změn. Osou knihy je příběh Radka, jehož dospělý život začíná v 80. letech v Československu a s mnoha zákrutami a hledáním se rozprostírá po Evropě až k přelomu století. K němu se během děje vztahuje řada dalších postav a osudů. Krom toho má román nenápadného protagonistu-pozorovatele v osobě německého bezdomovce, jenž v "bláznově kabátu" žije v jedoucím vlaku a má dar nahlížet pod povrch dějů i lidských myslí. Postupně přibývající postavy se střídají v krátkých útržcích vyprávění, přidávají vlastní příběhy a po kouskách skládají celkový obraz lidského hledání místa ve světě, zbytečné zloby a mnohdy zmařených snů, ale také doby, poznamenané mnohými změnami a slepými uličkami. Leitmotivem knihy jsou cesty v různých podobách a za různými účely, cesty, které mají přinést změnu nebo jen udržet harmonii.