Pevnost bílých mravenců - Souček, Ludvík, 1926-1978 (Městská knihovna v Praze, 2022)
Sci-fi povídka, či kratší novela, publikovaná roku 1971, uvádí na scénu pacienta v nemocnici, který se matně rozpomíná na ničivý dunivý zvuk a obrovitého tvora podobného mravenci. Jednoho dne se probudil v nemocnici a jediné, co si pamatoval, byl sen o dunivém zvuku zvonu, jehož vibrace bouraly město jako domeček z karet, a o obrovském bílém mravenci. Byl to sen, či nebyl?