Milenci na jednu noc - Klíma, Ivan, 1931- (Městská knihovna v Praze, 2022)
Milostný povídkový triptych - Lingula, Pás a Poprava koně - zachycuje sugestivně citový a myšlenkový svět soudobého mladého člověka. Svět je ještě nezralý, zploštělý stereotypní prací, ale jenom zdánlivě vyprahlý. Všichni hrdinové a hrdinky se snaží překonat jeho jednotvárnost únikem do snů a zároveń touží po životních hodnotách, odpovídajících jejich intelektuální úrovni.