Zánik samoty Berhof - Körner, Vladimír, 1939- (Městská knihovna v Praze, 2022)
Baladická novela inspirovaná dramatickými událostmi z českého pohraničí těsně po skončení 2. světové války v roce 1945. Autor vypráví o těžkém poválečném životě v pohraničních horách, kam se stahovaly poslední zbytky fašistických bojůvek, aby vraždami a žhářstvím mstili německou válečnou porážku a kryli svůj ústup. Příběh samotný se odehrává na malé opuštěné usedlosti v lesích, kde žije věčně opilý hospodář se svou mladičkou dcerou. Na tuto samotu se stáhla skupina esesáků, aby tu jednak našla úkryt a dočasné přístřeší pro své raněné a vyhladovělé, jednak aby bezbranné obyvatele nemilosrdně zlikvidovala.