Peckova jáma - Binar, Ivan, 1942- (Městská knihovna v Praze, 2022)
Román o tažení kapitána Kotulána s osmi muži (z nichž jeden je žena) na Sovětský svaz, prý už dávno zrušený. Humorná protiválečná moralita autora, který byl kvůli "pobuřování" proti "bratrské pomoci" Sovětského svazu nepodmíněně odsouzen. I do zbytku vojenského útvaru poblíž Bdělé pod Bezdězem dorazila zpráva, že Sovětský Svaz se zrušil. Vojín pacifista Navrátil o tom není přesvědčen, předpokládá, že se jen přizpůsobil novým poměrům a existuje dál. Kapitán Kotulán vyhlásí Sovětskému Svazu válku. Tažení osmičlenného voje zrušené armády začíná. Dosahuje Podkarpatské Rusi, kde se odehraje první bitva v krčmě a kde je poprvé užita přenosná jáma vojína Pecky, setkává se s Čurilou Plenkovičem, bohatýrem v terénním rollsu. Vyhnou se Moskvě, kde sídlí cár Puťkin, potkají vojína Čonkina strážícího dosud letadlo, potkají akademika Lysenka, nikdo však neví, kde by Sovětský Svaz mohl být. Až Baba Jaga prozradí, že jej najdou v lebce Lenina věčně živého uprostřed Moskvy matičky... Snově surreálný, absurdní děj, vybavující téměř veškerou sovětskou ikonografii od bylin přes častušky, Stalina a Mrazíka, působí jako zlý sen.