Ludwig - Rudčenková, Kateřina, 1976- (Současná česká poezie, 2022)
Sbírka básní současné autorky, která je vzdáleně inspirovaná postavou Ludwiga ze hry Ritter, Dene, Voss rakouského dramatika Thomase Bernharda. Prvotina mladé básnířky Kateřiny Rudčenkové je obtížným, nicméně sebevědomým pokusem zmapovat propast citové vyprahlosti, v níž je člověk odsouzen ke zmaru či nicotě. Z bání vyvěrají erupce negativních vztahů, neschopnost navazovat kontakty, odcizení nebo samota a před čtenářem tak defilují obrazy strachu a úzkosti. Jen občas se autorka pokouší o ironický nadhled. Jde o poezii velice destruktivní, která se však umí přesně pojmenovat současný tragický úpadek morálních hodnot.