Nové mýty - Kainar, Josef, 1917-1971 (Čeští básníci 20. století, 2022)
Třetí kniha poezie významného českého básníka dvacátého století je ovlivněna autorovým působením v uměleckém sdružení Skupina 42. Josef Kainar se bez příkras pokouší zachytit atmosféru doby, která formovala člověka na sklonku čtyřicátých let. Jeho "mýty" ovšem nejsou starodávnými bájemi o dokonalém světě, ale moderními variacemi na ožehavou skutečnost, která se projevovala mnohdy v komické, jindy všední, ale někdy i v tragické podobě. Autor v žádném případě nehodlá život idealizovat, naopak se ho snaží zachytit ve zdánlivě obyčejných obrazech, z nichž ovšem vyčnívají křivdy i bezpráví, existenciální spory, lhostejnost a odcizení. Celou svou sbírkou napomáhá Kainar bourat mýtus o tom, že člověk se těsně po válce ocitl v nádherném prostředí. Naopak, básník si hořce uvědomuje, že byl vržen do surového prostoru, v němž lze přežít pouze za cenu zbavení se falešných představ o skvělé přítomnosti, jejichž idealistickému dopadu lze čelit pouze střízlivou úvahou i objektivním pozorováním často absurdní reality.