Písečné dítě - Fischerová, Viola, 1935-2010 (Čeští básníci 20. století, 2022)
Kniha poezie vynikající české básnířky obsahuje verše, jejichž námětem je intimní vztah mezi dvěma ženami. Viola Fischerová i v tomto souboru předkládá suverénní básnickou výpověď, která je podána v duchu její svébytné poetiky. Tato nezaměnitelná interpretace, umocněná kultivovaným jazykem, vynesla autorku do nejvyšších pater současné české poezie. Potvrzuje ostatně tuto skutečnost i v tomto nejnovějším cyklu, který se však námětově poněkud vymyká dosavadní tvorbě. Fischerová tentokrát zvolila téma silného intimního vztahu dvou žen, jenž je prezentován v ich-formě, tedy z pozice básnířky, která o něm hovoří zcela bez zábran a s naprostou, občas až šokující otevřeností. Do tohoto ústředního motivu však Fischerová zároveň přináší i některé další aspekty, které jsou charakteristické pro její poslední sbírky. Především je tady zdůrazněna stále přítomná předtucha smrti, která střídá okamžiky závratného štěstí, aby znovu připomněla pomíjivost lidské existence.