Strašidla : rodinné drama o třech dějstvích - Ibsen, Henrik, 1828-1906 (Drama, 2022)
Drama norského klasika o odhalení rodinného tajemství s tragickými následky. Je den před desátým výročím úmrtí kapitána Alvinga. Druhého dne se chystá slavnostní otevření dětského domova, jehož zakladatelkou je vdova Alvingová. Ta je o to šťastnější, že se jí po letech vrací z ciziny syn Osvald. Na večeři přijde také rodinný přítel pastor Manders. Ještě před večeří se začnou otevírat staré rány. Všichni se domnívali, že Alving byl řádný manžel, který žil spořádaným životem i přes své bujné mládí. Paní Alvingová se pastoru Mandersovi svěří s manželovou zhýralou minulostí a odhalí původ své schovanky Reginy, nemanželské dcery kapitána Alvinga. Osvald a Regina v sobě nacházejí zalíbení, což paní Alvingovou přinutí zbavit Osvalda ideálů o otci, které v něm sama dopisy živila. Tím však způsobí tragédii...