Lýsistraté : komedie o čtyřech jednáních - Aristofanés, asi 445 př. Kr.-asi 386 př. Kr. (Městská knihovna v Praze, 2022)
U nás nejčastěji uváděná komedie starořeckého dramatika. Titulní hrdinka hry Lýsistraté přesvědčí athénské, spartské a další ženy z řeckých států, které se účastní Peloponéské války, aby přinutily své muže k uzavření míru. Její nápad odmítnout mužům naplnění jejich erotických tužeb vede po všech peripetiích k vítěznému cíli.