Zlom - Biebl, Konstantin, 1898-1951 (Poezie, 2022)
Lyricky orientovaná sbírka významného českého básníka 1. poloviny 20. století vyznačující se groteskností při interpretaci drobných poetických příběhů. Sbírka obsahuje drobné lyrické básně, fragment lyrickoepické básně s názvem Továrna a skladbu Zlom, která dala celému souboru název. V lyrických textech Biebl zachycuje Biebl atmosféru a náladu každodenního života a věří ve svět, v němž základní lidské hodnoty budou tvořit láska a humanismus. V Továrně, která tvoří prostřední část souboru, vystupují do popředí sociální motivy Bieblovy poezie. Básník tu rozehrává poněkud šablonovitý a naivní dějový příběh o nemajetné dívce, která se provdá za starého a nemocného majitele fabriky, což ji však očekávané štěstí nepřinese. V závěrečné skladbě o dvanácti zpěvech se Biebl dokonce dotýká možností revolučních zápasů: soustředí se na postavu mladého muže, jenž v sobě hledá odvahu k boji, který by nastolil nový společenský řád.