Zakázané holky - Bořkovcová, Hana, 1927-2009 (Městská knihovna v Praze, 2022)
Vyprávění o lidech - především dětech - kteří v těžkých letech německé okupace neztratili svou tvář, ani fantazii a smysl pro humor. Hlavní postava gymnazistka Jana se musí vyrovnat nejen se změněnými postoji svých spolužáků, ale především se svým přátelstvím s židovkou Dianou. Krásné prostředí její rodiny i rodiny jejích židovských přátel, solidarita dětí i některých profesorů kontrastuje s opatrnickým, hloupým či bezohledným jednáním dalších protagonistů. Je to čtení moudré i příjemné, navíc jazykově kultivované.