Don Pablo, don Pedro a Věra Lukášová - Benešová, Božena, 1873-1936 (Městská knihovna v Praze, 2023)
Psychologická novela z posledního období autorčiny tvorby vypráví poetickým způsobem o obtížích dospívání. Příběh představuje Benešovou jako autorku, která věří v čistotu mládí a v jeho schopnost uhájit si proti cynickému světu dospělých své ideály. Po prvním dramatickém střetnutí se zlem v člověku se mladá hrdinka naučí rozlišovat mezi lidmi a znovu nalézá odvahu k životu podle svých představ.