Kruté povídky - Villiers de L'Isle-Adam, Auguste de, 1838-1889 (Městská knihovna v Praze, 2022)
Soubor povídek, jejichž postavy žijí v bizarním světě, plném mystických vztahů. Je možno říci, že autor je mnohem více básníkem ve svých dílech prozaických, než veršovaných. Dokonalý umělecký tvar myšlenek vyvolává zvláštní ovzduší, v němž se rozvíjejí i zvláštní příběhy. Postavy Krutých povídek žijí v bizarním světě, plném mystických vztahů, v němž se smrt mísí se životem, sny a vidiny s krutostí i poezií skutečného života. Povídky vzdáleně připomínají hrůzostrašné povídky Poeovy, ale jsou přesto osobité.