Proměny - Ovidius, 43 př. Kr.-asi 18 po Kr. (Poezie, 2023)
Nejslavnější antický básník vybral z bohaté mytologické tradice báje, pověsti a legendy, v nichž se vypráví o nejrůznějších proměnách člověka. Motivem proměny spojil Ovidius bezmála půl třetího sta řeckých a římských bájí v jeden souvislý celek. Uvedené báje jsou velice rozmanité, ale všechny mají jediný cíl: bavit čtenáře jak obsahem, tak i vytříbeným uměleckým podáním. Tím, že antické bohy proměnil stejně jako Homér v postavy ze vznešené římské společnosti, zlidštil a zpřístupnil Ovidius všechny základní prvky starověké mytologie pro nekonečnou řadu následujících generací.