Daleký hlas : poezie primitivních národů - Bonn, Hanuš, 1913-1941 (Poezie, 2022)
Výbor z primitivní lidové poezie neevropských národů vycházející ze životních a společenských podmínek afrických, amerických a tichomořských národů - například severoamerických Indiánů, Polynésanů, Eskymáků či obyvatel střední Afriky. "Daleký hlas" z básnické tvorby Hanuše Bonna poněkud vybočuje, skutečností ovšem zůstává, že autor se pouze snažil podpořit avantgardní hnutí, jehož cílem bylo tyto kultury vzdálených a přece jen ve své době poněkud exotických národů přiblížit. Bonn tuto antologii sestavil v letech 1936-1937 a tlumočí zde lidovou slovesnost indiánských či eskymáckých kmenů nebo dokonce afrických domorodců. Při výběru textů Bonn kladl velký důraz na jejich citovou opravdovost, na mnohdy bezmeznou víru konkrétního člověka v nadpřirozenou sílu, která řídí nejen svět, ale i vesmír, jenž ho obklopuje. Vždyť právě v tomto prostém konstatování a zdánlivě jednoduchém vysvětlení se skrývá hluboká pokora před životem a smrtí, před prchavostí uplývajícího času i před zjištěním, že veškeré lidské konání je pouze dočasné a má omezenou platnost.