Perikleova řeč nad padlými - Thúkydidés, asi 460 př. Kr.-asi 396 př. Kr. (Městská knihovna v Praze, 2022)
Český překlad proslovu, který pronesl roku 431 př. n. l. řecký státník Perikles nad těmi, kteří padli na straně Athén v prvním roce peloponnéské války.