Vyznamenání za prohranou válku - Murrer, Ewald, 1964- (Poezie, 2022)
Sbírka poezie výrazného českého básníka, poprvé publikovaná roku 1992, přináší parafráze na motivy dekadentní či gotické a romantické literatury. V této sbírce se naplno rozvinulo básníkovo směřování k příběhovosti a zazněl smutek pramenící z pocitu bezútěšné proměnlivosti hmatatelné skutečnosti. Na podobě osobitého básnického světa, jenž sice vyrůstá z každodenní reality, ale je ritualizován, povýšen do roviny mýtu a snu, se výraznou měrou podílela také osobitá práce s jazykem, umocněná okázalou stylizací mluvčího. Nakladatelská anotace. Kráceno.