Tvorbou k realitě : studie k problematice současné české literatury - Václavek, Bedřich, 1897-1943 (Městská knihovna v Praze, 2023)
Soubor studií, v nichž se estetik, literární teoretik a kritik Bedřich Václavek zamýšlí nad vývojem a úkoly české literatury v meziválečném období. Hlavní smysl literární vývoje vidí Václavek v hesle "tvorbou k realitě" a z této perspektivy interpretuje díla sedmi předním českých autorů uvedeného období (Neumann, Halas, Nezval, Nechvátal, Olbracht, Majerová a Klička).