Mravokárné románky - Arbes, Jakub, 1840-1914 (Městská knihovna v Praze, 2023)
Kniha obsahuje sedm vtipných satiristických a kritických povídek o měšťácích. Sedm satirických povídek o měšťácích, jimiž autor jako by chtěl vychovávat k příkladným měšťáckým cnostem, ve skutečnosti však ukazuje, jak tyto cnosti upadly. Arbesovo celkové pojetí skutečnosti je ironické a kritické, měšťácké morálce se autor vysmívá a potírá ji.