Kalibův zločin : obraz z podhoří - Rais, Karel Václav, 1859-1926 (Městská knihovna v Praze, 2023)
Románová povídka o tragickém osudu mladého sedláka představuje vyvrcholení kritické tendence v Raisově próze a vykazuje nejvíce naturalistických rysů z celé jeho tvorby. Autor líčí osobní tragédii mladého sedláka Vojtěcha Kaliby, prostého dobrosrdečného venkovana, který se ožení s rafinovanou a necitelnou ženou. Jeho poklidný spokojený život se svatbou změní, ale skutečný stav věcí poznává hrdina až po nějakém čase, ve chvíli, kdy zjistí, že byl podveden a dítě, které vychovává a považuje za své, je jiného. V tomto okamžiku dochází v nitru naivního a dobrého člověka k tragickému zlomu a on v nezvladatelném rozrušení svou ženu zabíjí.