Robert Ďábel - Macek, Antonín, 1872-1923 (Městská knihovna v Praze, 2023)
Povídka českého levicového autora z počátku 20. století je vypjatou polemikou s institucionalizovaným náboženstvím i variací na faustovský mýtus. Expresivně vypjatá povídka vypráví na půdorysu faustovského mýtu příběh drásavého hledání Boha a hlubokého zklamání církevním dogmatismem, do nějž autor vložil své vlastní prožitky a názory. Za námět mu posloužila středověká legenda o normanském šlechtici, spojeném se samotným ďáblem. Tutéž látku jiným způsobem zpracovává například známá stejnojmenná opera Giacoma Meyerbeera.