Tórana - Antošová, Svatava, 1957- (Poezie, 2023)
Sbírka veršů výrazné severočeské básnířky Svatavy Antošové, která poprvé vyšla roku 1994 v nakladatelství Mladá fronta. Ve sbírce převažují intimní reflexe, které zdůrazňují roli erotiky v lidském bytí, ovšem často přecházejí do niterné filozofické roviny. Tato poloha je ovšem tentokrát zpracována autorkou známou mnohdy naturalistickým (přesto ryze básnickým) vyjadřováním až neobvykle křehce a něžně. Veršům nechybí hluboká imaginativnost, která prostupuje nejen citovými vzepětími a dramaty, ale i myšlenkami na smrt, jež provázejí a jsou přítomny v každém okamžiku života člověka. Připomínají mu tak (mnohdy nostalgicky) jeho nedokonalost a limitující možnosti a přes veškerou snahu demonstrují neúprosně a nezadržitelně se blížící osudový závěr.